štvrtok 19. apríla 2012

Pražený losos v sezame a bylinkách s pečenými batatmi


Sme v dobe sociálnych sietí a virtuálneho života. Možno sa mýlim, ale práve ženy na materskej sú vďačné za tento život, práve kvôli tomu, že sú v centre diania, aj keď je ich drobec chorý a nemôžu vytiahnuť päty z domu. Vďaka netu môžeme rozoberať všetky témy, ktoré nás zaujímajú, prečítať si noviny, nájsť si recept a možno aj nájsť priateľov. Je pravda, že virtuálne priateľstvá sú možno pochybné, ja si však jedno pestujem už štyri roky.

Pred štyrmi rokmi som sa začala venovať foteniu a založila si foto-blog na stránke flog.pravda.sk. Skúseností s fotením som mala málo a tak som hľadala pomoc v kritike starších a ostrieľaných amatérskych fotografov. Našla som čo som hľadala a pár skvelých ľudí sa ma „ujalo“. (Vďaka Bohušovi, Robovi a Siximu. :) Niektorých z nich považujem za kamarátov do dnes.

Robo je amatérsky fotograf, ktorý sa vo svojom foto-svete zaoberá najmä krajinou a flórou. Väčšinu roka žije v Nórsku kde pracuje a nikdy mi nezabudne otravne pripomenúť, že má na večeru čerstvého lososa. Aj keď chuť čerstvého lososa je pre naše končiny tiež v podstate virtuálna, ponúkam Vám svoj vlastný recept na túto rybaciu pochúťku.



Na recept potrebujete:
filety lososa
sezam
bylinky
pomarančovú kôrú
citrón
bataty
hrubozrnnú morskú soľ

(Zámerne neuvádzam gramáže – urobte si koľko potrebujete. :)

Filety lososa posolíme a na hodinku necháme odležať v marináde z olivového oleja a odšťaveného citróna. Rozohrejeme si na panvičke olej (použila som tiež olivový, ale je to na Vás). Lososa obalíme v zmesi byliniek (zvolila som bazalku, pažítku, petržlenovú vňať, ale je to modifikovateľné), sezamu a pomarančovej kôry. Obaleného lososa prudko opražíme z oboch strán. V tomto prípade by som zvolila filety bez kože! Lososa podávame ihneď. Ako prílohu som použila pečené bataty, očistené, nakrájané na kocky, posolené hrubozrnnou morskou soľou a poliate olivovým olejom. Samozrejme nezabudnite na kúsok citróna na pokvapkanie rybky.

Tento recept odporúčam, či už siahnete po našom mrazenom lososovi (lacnejšia náhrada pstruh lososovitý), alebo žijete v Nórsku a pôjdete si nejakého uloviť. V tom druhom prípade Vám strašne závidím.

Dnes už je môj pohľad na fotenie úplne iný ako vtedy. Radšej fotím akoby chlapi povedali "haluze", ako krajinky a kvetinky. Napriek tomu som vďačná im a virtuálnemu svetu, že som nemusela študovať príručky o fotení. Tak nech už nájdete vo virtuálnom svete čokoľvek, nech Vás to vždy obohacuje a napĺňa inšpiráciou... :)

Dobrú chuť!


2 komentáre:

  1. vydareny prispevok ako vzdy.. a kedy dame rybacku na lososa Kati;)?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem za recept, mali sme na Štedrý večer, chutilo :)

    OdpovedaťOdstrániť